loader
HAYIR DEMEYİ ÖĞRENMELİYİZ!

HAYIR DEMEYİ ÖĞRENMELİYİZ!

Biz insanoğlu bazı dönemlerde ‘’iş yerinde olsun ,  arkadaş çevresinde olsun, evde olsun ailenin tüm yükü omuzlarımızda ve taşıyamaz duruma geldik’’ dediğimizi sıkça duymaktayız.Günlük yaşamımızın içersinde sıkça tekrarladığımız cümle tükenmişliğin belirtisidir.Sorumluluk altında ezilmemiz  sonucunda kullandığımız bu cümle enerjimizi tüketmekte.

Tükenmişlik sendromu ; uzun süre devam eden strese karşı fiziksel, ruhsal ve zihinsel olarak etkilenmekteyiz.Anlaşılacağı üzere kişi her yönden kuşatılmış durumda olup bu zaman içinde ilerledikçe  gelecekte iş yapamaz duruma gelmektedir.

 Yoğun iş temposu,takdir edilememe kaygısı , işini kaybetme korkusu  aile içinde yetersizlik, hayır diyememe  gibi nedenler tükenmişliğe götüren faktörlerdir.Aile bireylerini mutlu etmek adına tüm sorumluluğu üzerine alıp beklentilerini karşılamaya çalışmak tükenmişliğe neden olmaktadır.

Yaşamımız kah bizim seçimimiz, kah seçimimiz dışında üstlendiğimiz rolden ibarettir.Bizler aile ilişkilerimiz çok güçlü olduğu için birileri bu rolü üstlenmek zorunda kalıyor.Özetleyecek olursak yaşamımız içersinde üstlendiğimiz evde eş olma,iş yerinde çalışan olma ve aile içinde evlat, kardeş olma rollerini üstlenmişizdir.

Yaşamımız sürekli roller üstlenmiş ve farklı rollerde hareket etmek,davranmak ve bazen de yerine getirememek sonucunda zora girebiliyoruz.Yaşamımızdaki rollerimiz benliğimizin ötesine geçtiği an yıpratıcı boyutlara ulaşıyor.Yani rollerimiz bizim asıl kimliğimizi geçtiği an tükenmişlik başlıyor.

Bu durum karşısında iş ve aile yaşamımızda suçluluk hissine kapılmamalıyız.Yüklendiğimiz sorumluluğumuza hayır diyebilmeliyiz.Kendimize kaldırabileceğimiz kadar sorumluluk almalıyız.Aile ilişkilerimizi de güçlü tutmak  içinde büyük olmak yada erkek olmak tüm sorumluluğu sizin üstlenmeniz anlamına gelmez.

Almış olduğunuz sorumluluk size fazla geldiği durumlarda aile bireyleri  içinde  paylaşmak ve yükünüzü hafifletmek rahatlatacaktır.Kendinizi ön plana koymalısınız.Yaşamınızda üstlendiğiniz  tüm rollerden öte kendiniz olmak için  sizi siz yapan en önemli faktördür.

Çalışıyor olmak, aile olmak,evlat olmak, eş olmak ve saymakla bitmeyecek bir çok roller arasında  her şeyden öte  birey olduğunuzu asla unutmamalısınız. Bu bağlamda  birey olarak ön plana çıkmalısınız ve kendinize zaman ayırın aktivitelerde yer almalısınız .Özellikle kendinize özel alan oluşturarak kendinizi dinleyin. Üstlenmiş olduğunuz roller olsa da  bağımsız siz olduğunuzu hatırlayın.Tükenmişliği yaşamamak adına kendinizi  ön plana çıkarmayı unutmayalım ve  yeri geldiğinde hayır demeyi bilmeliyiz.

                                                                                               FERAH USLU

                                                   


Etiketler: hayır demeyi öğrenmeliyiz ferah uslu yazıları

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

Sporda Şiddete Hayır!

Sporda Şiddete Hayır!


4 ay önce Öz Haber

Ülkemizde ve dünyada spor aktiviteleri ile birlikte şiddette başlamış oldu  ve şu an bile devam etmekte. Sporda şiddeti önlemek için bir çok kanunlar çıkarılsa da kimse uymamakta ve ön&u...

Spor İçin Yerel Yönetimlerin Önemi
uygun hizmetlerin sunulması olarak görülmektedir.

Yerel ve ortak özellik taşıyan hizmetlerin halka en yakın birimler tarafından sunulması, yerelleşme eğilimi ile popüler bir hale gelmiş ve bu eğilimle birlikte yerel yönetimlerin önemi artmıştır. Ayrıca varlık gerekçeleri açısından el...
HERKES KENDİ KALBİNİN MİMARI YAŞAMLARININ DA RESSAMIDIR!

Bizler hep ; Ben çocuk’ken li cümlelere emanet ettik en güzel yaşlarımızın, en
güzel mutluluklarımızı.Sevinçleriyle, hüzünleriyle yüreklerimize ad verdik
hissettiklerimize. Kimi zamanlar neşeli, kimi anlarda üzüntülü, kimi heyecanlı
sonu bitmeyen nice kimli...