loader
Pandemide Göz Alerjisine Dikkat!

Pandemide Göz Alerjisine Dikkat!

Uzmanlar, pandemide göz alerjisine dikkat çağrısı yaptı.

Kaşıntı, akıntı, yanma, batma… Yüzyılın salgın hastalığı koronavirüs pandemisinin gölgesinde geçirdiğimiz bahar aylarında göz sağlığı her zamankinden fazla önem taşıyor. Baharın kendine has özellikleri nedeniyle göz hastalıkları da artıyor. Acıbadem International Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Nezih Özdemir şöyle diyor. “Oldukça yaygın bir şikayet olan göz alerjisi ya da tıbbi adıyla alerjik konjonktivit, baharda sık olarak polenlere, ev tozlarına ve kimyasal maddelere bağlı gelişebilir. Pandemi sürecinde ellerinizi gayriihtiyari gözlerinize sürmek ise göz yoluyla Covid-19 enfeksiyonuna zemin hazırlayabilir”. Göz enfeksiyonunun alerjik konjonktivit ile karıştırılabildiğini ve bu nedenle tedavinin gecikebildiğini vurgulayan Dr. Nezih Özdemir önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Bahar aylarında artış gösteren polenler başta olmak üzere birçok etken göz sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Halk arasında göz enfeksiyonu olarak bilinen konjonktivit baharla birlikte tetikleniyor. Gerek yetişkinlerde gerekse çocuklarda çok sık karşımıza çıkıyor. Özellikle gözlerde kızarıklık, yaşarma, çapaklanma ve görme bozukluğu gibi şikayetlere yol açabiliyor. Vücudun bağışıklık sisteminin bu alerjenlere karşı duyarlı hale geldiğinde ve tepki gösterdiğini geliştiğini belirtiyor.  “Bugünlerde gözlerde kızarıklık, şişlik, kaşıntı, yanma, berrak sulu akıntı, ışık hassasiyeti gibi şikayetlere sıkça rastlıyoruz. Göz alerjilerine burunda kaşıntı, tıkanma gibi belirtilerle ortaya çıkan üst solunum yolu alerjileri  eşlik edebiliyor. Yine mevsimsel göz alerjileriyle birlikte baş boğaz ağrısı, kuru öksürük  boğazda kaşıntı da görülebiliyor” diyor.

Enfeksiyon mu? Alerji mi?

Polenlerden ilaçlara ve bazı yiyeceklere, parfüm gibi kozmetik ürünlerden üst solunum yolu enfeksiyonlarına dek birçok faktörün gözlerimizi doğrudan etkileyebiliyor. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının viral olabileceği gibi bakteriyel de olabildiğine dikkat çekerek şöyle konuşuyor: “Göz enfeksiyonu alerjik konjonktivit ile karıştırılabildiğinden hasta pandemi sürecinde hastaneye gitmeye de çekindiğinden tedavi gecikebiliyor. Oysa göz hastalıkları ihmale gelmez.  Göz alerjileri, başka göz hastalıklarıyla benzer bulguları paylaştığından hastanın öyküsünün alınarak tanı konulması önemlidir.”

Kirli eller gözle temas ederse!

Dr. Nezih Özdemir, pandemi sürecinde göz sağlığının risklere çok daha açık hale geldiğini belirtiyor.  “Ellerin gözlere götürülmemesi, temiz ve tek kullanımlık kağıt mendil kullanılması ve bu kağıt mendilin kullanıldıktan sonra çöpe atılması çok önemli. Kirli ellerin gözlerle teması, mikropların özellikle de bağışıklığı düşük olan kişilerde kolaylıkla gözlerde enfeksiyona yol açmasına zemin hazırlıyor. Bu nedenle ellerin gözle temas ettirilmemesi, sık sık sabunla yıkanması gerekiyor” diyor.  Bilgisayar ekranı ve ortam ısısının da göz sağlığını tehdit eden unsurlar olduğunu, oda sıcaklığının yüksek, nemin düşük olması durumunda göz kuruluğunun ortaya çıktığını belirten Dr. Nezih Özdemir bilgisayar ve tablet karşısında uzun süre kalmamak, gözleri zaman zaman dinlendirmeyi ihmal etmemek gerektiğini söylüyor.


Etiketler: Pandemide Göz Alerjisine Dikkat

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık

Kerem Kınık, "Strateji 2030-Seyrüsefer Çalıştayı" ile, "Önümüzdeki 10 yıllık bu gemimizin seyrüseferini, rotasını toplumuzla paylaşmış olacağız"dedi.

Türk Kızılay'ın 2021-2030'daki 10 yıllık strateji planını ortaya koyan "Strateji 2030 - Seyrüsefer &C...

İlişkilerde Mevsim Geçişlerine Dikkat!

Son zamanlarda sevgilinizle daha mı sık kavga ediyorsunuz? İçinize kapandınız ve ilişkiye olan umudunuzu mu kaybediyorsunuz? Belki de sevgiliniz yok ve hep yalnız kalacağınızı düşünmeye başladınız. İlişkilerde mevsim geçişlerine dikkat!

Hemen korkmanıza gerek yok “Mevsim Duygu ...

Ameliyatsız bıçaksız yüz germe mucizesi

Sanat ve cemiyet hayatında ki bir çok ünlüye yaptığı birbirinden güzel ve inanılmaz değişim sağlayarak güzellikte fark yaratan estetik ameliyatlarıyla adından sıkça bahsedilen Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahı Dr. İlker Manavbaşı ile son yıllarda oldukça popüler olan ameliyatsız bıç...